dinsdag 29 september 2015

Growing old...





Als kind dacht ik dat alle oude mensen oud en ziek waren. De enige oude mensen die ik kende waren mijn opa en oma en ja, die moesten vaak naar het ziekenhuis. Inmiddels zijn mijn eigen ouders nu opa en oma en ik denk dat hun kleinkinderen hetzelfde beeld van oude mensen hebben als ik destijds. Mijn vader (79) moet tegenwoordig regelmatig voor serieuze gezondheidsproblemen naar het ziekenhuis en ook mijn moeder (69) kreeg onlangs een nieuwe heup. Soms is het moeilijk om te zien hoe zij veranderen.

Gelukkig weet ik inmiddels dat het ook anders kan. Mijn vriendin C (86), is zo gezond als een vis. Zij was 60 toen ik haar leerde kennen, ik net 20. Als ik haar toentertijd belde en ze nam de telefoon niet op, dan was ik altijd bang dat er iets met haar gezondheid was. Inmiddels weet ik beter, C. wordt minstens honderd. 

Ik heb wel eens aan C. gevraagd of het leuk is om oud te zijn. Volgens C. voelt zij zich mentaal niet anders dan toen ze 40 of 50 was. Zo wordt zij bijvoorbeeld nog steeds hopeloos verliefd en heeft zij nog steeds dezelfde behoeftes en verlangens als veertig jaar geleden. Daarom vindt zij het confronterend om te zien dat haar lichaam en gezicht bewijzen dat zij wel degelijk oud is geworden. Volgens C. komt echter het moeilijkste deel van ouder worden op het moment dat je overvallen wordt door het besef dat veel van je leeftijdsgenoten overleden zijn. Dan krijg je ook te maken met eenzaamheid, zeker als je geen familie en kinderen in de buurt hebt. 

Twee vriendinnen van mij werden dit jaar ongeneeslijk ziek. Een van hen overleed zelfs onlangs. Dat zijn dingen die er behoorlijk inhakken en die me aan het denken zetten. Natuurlijk ben ik daar niet uniek in. Filosoof en psychiater Damiaan Denys vertelde onlangs in het tv-programma Zomergasten dat je meestal tussen je 40e en 50e juist door dit soort gebeurtenissen van je eigen sterfelijkheid bewust wordt. Kennelijk werkt dat dus zo. Maar door dit nieuwe inzicht kan je gelukkig ook veel leren.

Bijvoorbeeld dat een goede gezondheid geen vanzelfsprekendheid is en dat je die moet koesteren. Dat je goed voor jezelf moet zorgen. Dat is de reden dat ik op dit blog regelmatig over hierover schrijf.  Maar de belangrijkste les is, dat je moet genieten van iedere dag en dat je de dingen moet doen die je leuk vindt. Verder is het belangrijk dat je midden in het leven blijft staan en dat je een goed sociaal netwerk opbouwt. Van de 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland voelt namelijk meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Daarin staat mijn vriendin C. dan weer niet alleen. 

Dat je een goed pensioen opbouwt voor je oude dag is natuurlijk hartstikke belangrijk, maar zonder goede gezondheid en een leuk sociaal netwerk, is je geld een stuk minder waardevol.

Of je verhuist naar Zwitserland...

(Klik op de paarse links voor meer informatie)




Foto:Anne Verhoijsen - Beyond time (2008) - via het Dolhuys

donderdag 24 september 2015

Powerfood




Wat werkt beter dan een anti-rimpelcrème? Jezelf zo te voeden dat er geen rimpels ontstaan en dat bestaande rimpels verdwijnen. Dat kan met echte powerfoods. 

Dat sommige voedingsmiddelen zoals blauwe bessen of aardbeien als superfoods worden gekwalificeerd, is je natuurlijk al lang bekend. Maar er zijn dus voedingsmiddelen die zelfs de gezonde werking van deze superfoods overstijgen. In dat geval kan je spreken van powerfoods. Eén van die powerfoods is verrassend genoeg oregano.

Waarschijnlijk heb je er nooit bij stil gestaan dat oregano vier keer meer antioxidanten bevat dan blauwe bessen, 12 keer meer dan sinaasappels en zelfs 42 keer meer dan appels. Daarbij bevat oregano ook nog mangaan, vitamine K, mineralen, ijzer, calcium, vitamine E en vezels.

De sterke ontstekingsremmende werking van oregano voorkomt de veroudering van de huid en het lichaam, omdat juist ontstekingen de lichaamscellen aantasten. 

En dat is nog niet alles. Oregano werkt ook goed tegen:
  • (darm)kanker
  • darmparasieten
  • opgeblazen gevoel
  • trage spijsvertering
  • slechte eetlust
  • kiespijn
  • hoofdpijn
  • migraine
  • gordelroos
  • acne
  • artritis
  • griep 
  • verkoudheid
  • vastzittende hoest
  • astma
  • krampen
  • schimmelinfecties
  • bacteriële en virusinfecties

Zelfs bij gevoelens van depressie en angst kan oregano de scherpe kantjes ervan afhalen. 

Oregano kan je makkelijk de hele dag door eten: bij het ontbijt over je gebakken ei, tijdens de lunch bij het beleg op je boterham of in de salade en 's avonds verwerkt in je gerechten. Als je dit doet, eet je op een dag meer antioxidanten dan de meeste mensen in een hele week. 

Ook kan je ervoor kiezen om oregano-olie te gebruiken. Hierin zijn de werkzame stoffen van oregano zo geconcentreerd dat je maar een paar druppeltjes nodig hebt. Of je maakt een kopje oregano-thee. Dat is een gezond alternatief voor het gebruikelijke kopje muntthee of groene thee.

Lekker en ook nog eens zeer gezond. Ik weet wat ik vandaag eet...

dinsdag 22 september 2015

Like it... or not





Sarah's secrets unveiled heeft al eerder aangekaart dat in 2020 de helft van de Nederlandse bevolking ouder is dan vijftig. Heb je er echter wel eens bij stilgestaan dat ook een virtuele community kan vergrijzen? 

Dat is precies wat er aan de hand is met Facebook. Het aantal ouderen dat actief is op Facebook neemt toe en de jongeren gaan juist - daarom - op zoek naar nieuwe community's. Bij jongeren zijn nu Instagram en Snapchat zeer populair.  

Dit is een verschijnsel dat we in Nederland al eerder hebben gezien. In 2004 werd Hyves opgericht. Het was een social media netwerk dat zich oorspronkelijk richtte op jongeren. In Nederland was Hyves razendpopulair. Tot 2010 liep het aantal gebruikers op tot 10 miljoen. Doordat er steeds meer ouderen - ouders, opa's en oma's - gebruik gingen maken van Hyves stapten veel jongeren over naar Facebook, dat toen net populair werd. Het is namelijk niet cool als je (groot)ouders op dezelfde plekken rondhangen als jij. Zelfs niet op virtuele hangplekken.

Nu ongeveer 62% van de Facebookgebruikers ouder is dan 25 jaar, heeft dat ook gevolgen voor Facebook. Facebook werd door Mark Zuckerberg opgericht voor studenten. Aanvankelijk eerst voor die van Harvard, maar later voor alle studenten. Vervolgens verjongde het publiek zelfs, toen in 2006 alle jongeren vanaf 13 jaar zich konden aanmelden. Inmiddels wordt de gemiddelde Facebookgebruiker dus ouder. Het jongere publiek heeft andere interesses dan de oudere gebruikers. Teenagers wisselen vooral de leukste feesten en evenementen met elkaar uit, terwijl ouderen foto's van hun (klein)kinderen en nieuwsgerelateerde artikelen met elkaar blijken te delen.


Vorige week maakte Mark Zuckerberg bekend dat er een dislike button beschikbaar komt op Facebook. Deze knop is dan niet zozeer bedoeld om te tonen dat je iets niet leuk vindt maar juist om je medeleven te kunnen uiten. Bij bepaalde nieuwsfeiten en levensgebeurtenissen voelt het niet gepast om deze te 'liken'. 

Zuckerberg heeft de dislike button lang tegen kunnen houden. Hij wilde Facebook positief houden en was bang dat adverteerders en gebruikers weg blijven als zij te pas en te onpas met het neerwaartse duimpje te maken krijgen. Dat Facebook nu toch werkt aan de dislike button heeft volgens Felicity Duncan (universitair docent digitale communicatie en social media aan het Cabrini College) te maken met het feit dat Facebook erkent dat de site is veranderd. Volwassenen discussiëren nu over volwassen onderwerpen en vragen om andere middelen om zich te uiten. Daarbij zouden ouderen verantwoordelijker met deze knop om kunnen gaan dan jongeren.


Ook een virtuele community moet met de realiteit meegaan. 



zaterdag 12 september 2015

Coco


'You can be
gorgeous at thirty,
charming at forty...
and irresistible 
for the rest 
of your life.'

- Coco Chanel -


Deze bekende uitspraak van Coco Chanel, blijft een klassieker. Net als al haar ontwerpen. Voor de gelukkigen onder ons die tussen 13 oktober en 1 november in Londen zijn, is de tentoonstelling 'Mademoiselle privé' een aanrader. 











woensdag 9 september 2015

To good to be true






Iedereen wil oud worden, maar niemand wil er oud uitzien. Door dit blog ontdek ik veel producten die claimen dat zij dit waar kunnen maken: luxe gadgets en andere elektrische hulpmiddelen, cosmetische behandelingen, therapieën, cursussen, wonderpillen, superfood, dieëten en natuurlijk ook anti-rimpelcrèmes. Een aantal van deze producten bespreek ik later op Sarah's secrets unveiled. 

Dit enorme aanbod van producten, is te verklaren door het feit dat wij bereid zijn veel geld uit te geven voor de illusie dat we onze jeugd kunnen behouden. Het logische gevolg van vraag en aanbod. Slimme reclamecampagnes laten ons geloven dat net dat specifieke product deze droom kan waarmaken. Hoe mooier de belofte, hoe meer geld wij uit willen geven.

Voor Sarahs secrets unveiled onderzoek ik of een dure anti-rimpelcrème werkelijk beter is dan een goedkope. En zo stuitte ik onlangs op iets vreemds. 

Op Facebook zag ik een gepromoot bericht van Derma Supreme. Dit is een merk voor schoonheidsproducten die de veroudering van de huid terug kunnen draaien. Dr. Oz (bekend geworden door Oprah Winfrey) zou deze crème aanbevelen. Ellen Degeneres en Oprah zouden hun fantastische huid aan de producten van Derma Supreme te danken hebben. Onder het artikel stonden testimonials van Nederlandse Facebookgebruikers. De een na de ander was lyrisch over de werking van het product. Het mooiste van alles... je kon Derma Supreme gratis uitproberen. Voor slechts € 5,99 - de verzendkosten - ontvang je drie producten. Dit pakketje heeft gewoonlijk een waarde van meer dan tachtig euro.


Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Een mooie huid voor nop. Geloof me, het ìs ook te mooi om waar te zijn. 

Het viel me op dat alle testimonials in een vreemd soort Nederlands waren geschreven. Daarom klikte ik op Facebookprofielfoto's van enkele Nederlandse dames en iedere keer leidde dit naar een profiel van een andere Amerikaanse vrouw. Vreemd.

Verder onderzoek leerde mij er verschillende websites en Facebookpagina's zijn aangemaakt voor gedupeerde gebruikers van Stemologica van over de hele wereld. Stemologica opeert op dezelfde manier als Derma Supreme. Door de verzendkosten te betalen, activeer je direct een automatische incasso. En dat is hun truc. Je bent nu namelijk direct geabonneerd op een langdurige 'kuur'. Vanaf dat moment schrijven zij regelmatig bedragen af die variëren van € 50,- tot  € 271,-. 

Derma Supreme werkt net zo. Alleen het kleine potje uit het proefpakket is 'gratis'. De andere twee flacons kosten je direct € 72,95 zodra je de dop eraf haalt. In de hele kleine lettertjes wordt vermeld dat dit bedrag afgeschreven wordt als je de ongeopende flacons niet binnen 14 dagen terugstuurt. Daarmee start ook jouw 'kuur'. Nu wordt er iedere twee maanden € 72,95 van je rekening afgeschreven door Derma Supreme. Het is moeilijk om dit geld weer terug te vorderen. 

De effecten van de crème blijken ook zeer tegen te vallen. Het zal je dan ook niet verbazen dat nader onderzoek me heeft geleerd dat Dr. Oz deze crèmes nooit heeft aanbevolen.

Op internet en vooral ook via Facebook zijn er meerdere merken actief die op deze manier opereren. Een ding is mij duidelijk geworden op het gebied van anti-ageing producten:

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het ook!


zondag 6 september 2015

Fast Forward




Hoe zien jij en je aanstaande eruit over 20, 40 en 60 jaar? Vind je de ander dan nog steeds aantrekkelijk? Dit koppel kreeg de kans om dit te testen. Hun reacties zijn ontroerend.





Foto's: eyeopening






woensdag 2 september 2015

To botox or not to botox?


To botox or not to botox? Het blijkt een interessant gespreksonderwerp. Op dit moment is er in Nederland een discussie gaande over dit onderwerp naar aanleiding van het televisieprogramma 'Sophie in de kreukels'. Daarin vraagt Sophie Hilbrand aan bekende Nederlanders of zij ingrepen aan hun gezicht hebben laten doen. De discussie laaide vooral op toen bekend werd dat een actrice uit 'Goede Tijden, Slechte Tijden' dreigde een rechtszaak tegen het programma aan te spannen. De soapactrice eist namelijk dat de eerder opgenomen beelden waarop zij bekent botox te gebruiken, niet worden uitgezonden.

Voor veel celebrities blijkt het moeilijk te zijn om openlijk toe te geven dat zij botox gebruiken. In juni besprak ik op dit blog Sharon Stone, omdat zij één van de eerste internationale celebrities is die openlijk toegeeft dat zij gebruik maakt van fillers. In Nederland zijn we natuurlijk al lang bekend met Marijke Helwegen, die al jaren het boegbeeld is van de cosmetische chirurgie. Zij zijn met deze openheid nog steeds de uitzonderingen.

Het aantal vrouwen (en mannen) dat openlijk toegeeft botox en dergelijke te gebruiken, is namelijk nogal schaars. En dat is jammer. Iedereen mag met zijn lichaam doen wat hij zelf wil. Iedereen mag voor zichzelf beslissen of hij wel of niet aan de botox wil gaan. De discussie of het iemand mooier maakt of niet, is daarbij niet echt relevant. Over smaak valt niet te twisten. Je kan hoogstens medelijden hebben als een ingreep mislukt en iemand verder verminkt door het leven moet.

Wat interessanter is, is de vraag waarom veel mensen ontkennen dat zij botox gebruiken. Zelfs nog op het dat moment dat de verschillen met het vroegere uiterlijk evident zijn of dat de gladde huid van het gezicht niet langer past bij de handen, de hals en de leeftijd.  

Yolanthe Cabau van Kasbergen noemde onlangs de hormoonbehandelingen die zij onderging om zwanger te worden als oorzaak van haar veranderde uiterlijk. Eerder gaf ze al het slechte licht in de studio als reden van haar verschijning bij RTL-Late Night. Het is jammer dat ze niet durft toe te geven dat haar nieuwe tanden, lippen, haargrens en neus de oorzaak zijn van cosmetische behandelingen. Hoe bevrijdend zou het voor haar zijn als ze niet meer hoeft te leven met een leugen waarin (bijna) niemand gelooft. Waarom doet zij dit? En met haar velen anderen?

Is het schaamte, omdat je zelf vindt dat botox eigenlijk niet 'hoort'?  Of schaamte of angst dat anderen zien dat ook jij niet (meer) 'perfect' bent? Of is het de angst voor de kritiek en de ongevraagde meningen van anderen?

In deze wereld van selfies, Tinder, Instagram, Facebook, Fotoshop, filters, reclames, marketing en dergelijke, word je in een aantal seconden beoordeeld en veroordeeld op het uiterlijk. Iedereen wil zichzelf daarom op zijn voordeligst presenteren. Zo wordt een perfecte wereld gecreëerd, waarin iedereen mooi en gelukkig is. Dat is heel begrijpelijk en ook prima. Maar waarom houden we elkaar en onszelf voor de gek door net te doen alsof de wereld op social media en in de media de echte wereld is? Waarom is het zo belangrijk om onszelf aan die 'bubbel' te spiegelen en deze schijnwereld in stand te houden?

Wie het weet mag het zeggen...


Foto via slumpedover.com