donderdag 26 november 2015

50+ = Suitable For Work (SFW)





De oudste werknemer bij Google, toch een van de grootste bedrijven ter wereld, is ouder dan tachtig. Bij Google speelt leeftijd namelijk geen rol. Bij Google wordt een sollicitant enkel beoordeeld op basis van zijn kennis en ervaring. Bij IDEO, een ander high-tech bedrijf in Silicon Valley, is de oudste werknemer een vrouw van 91 jaar oud. Zij levert het bedrijf een schat van kennis en inzichten die haar jongere collega's niet bezitten.

Helaas weten niet alle bedrijven de ouderen op waarde te schatten. Vorige maand zag ik het tv-programma Zembla over de werkloosheid onder 50plussers, waar ik niet vrolijk van werd en waar ik nog regelmatig aan terugdenk. Nu wil je vast weten waarom. 

Binnen de EU is 25% van de werklozen ouder dan 50, maar in Nederland ligt dat percentage zelfs op 40%. Uit het programma blijkt dat dit hoge percentage wordt veroorzaakt door een verkeerd beeld van ouderen. Veel werkgevers denken dat ouderen trager, minder productief en veel vaker ziek zijn dan hun jonge collega's. De titel van deze aflevering van Zembla was 'Voor u 10 jongeren', omdat werkgevers op basis van deze vooroordelen liever jongeren aannemen.

De vooroordelen van werkgevers worden door Zembla stevig ontkracht. De statistieken tonen aan dat oudere werknemers zeker niet vaker ziek zijn dan hun jongere collega's. Uit onderzoek blijkt ook dat oudere werknemers zelfs steeds productiever worden. Helaas blijven de hardnekkige vooroordelen bestaan op basis van een verkeerd beeld van ouderen.
Dat beeld stamt uit vervlogen tijden. De samenleving is echter flink veranderd en de ouderen veranderden mee. Alleen dringt dat besef nog niet door tot bij alle werkgevers en human resource managers. 

Dat is dus doodzonde. Bedrijven kunnen en moeten - net als Google en IDEO -  de kennis, ervaring en inzichten van oudere werknemers beter benutten. De gemiddelde stijgt, onze levensverwachting wordt hoger en we gaan later met pensioen. Toch passen bedrijven zich niet aan deze ontwikkelingen aan doordat zij vastgeroest zitten in hun eigen vooroordelen. Hierdoor komen leuke, energieke en capabele 50plussers niet aan een baan.

We moeten dit juist omkeren. Laatst hoorde ik de volgende quote van schrijfster/actrice Annabelle Gurwitch (54) die het totaal anders aanpakt. Zij heeft haar leeftijd duidelijk zichtbaar op haar visitekaartje gezet.

'Als ik een restaurant zie dat al meer dan een halve eeuw in die business zit, dan denk ik: Wow, dat restaurant moet dus wel goed zijn! Waarom zou dit dan voor werknemers anders zijn? ' 

Spijker, kop, raak! 

De vijftigplusser is veranderd... nu de werkgevers nog!


Foto: Annabelle Gurwitch door Jason Frank Rothenberg 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten